Wednesday, February 7, 2007

Godina je 2003, turnir je srednjoskolski, mjesto je Ljutomer ,Slo, autor Dario Devic(trenutno predstavnik 2 godine na dizajnu)

Posto je Miss Marusic (the computer genius) uspjela pogledom ubiti svoj kompjuter, zamoljen sam da napisem osvrt na debatni turnir u Ljutomeru, slovenskom ekvivalentu Babine Grede, koji se odrzao 13. XII 2003.
Krenulo se u subotu u sedam ujutro (sad znam kako je ljudima iz Klasicne). Atmosferu u mini-busu dizala je probrana glazba (Stavros, Novkovic, Minea, Keller, Maja Suput i EnJoy, Emilija Kokic i SSN does Christmas), tako da je dva sata voznje, kava na granici i ilegalna imigracija druge govornice tima B koja je zaboravila putovnicu proslo kao trenutak, i oko deset smo bili u Ljutomeru. Djed Mraz (don't ask) nas je usmjerio prema krivoj �koli, no miris debatanata i gomila Turaka koji su hodali ulicom u grupama po troje su nas odveli u pravom pravcu - prema ljutomerskoj gimnaziji.
Sjeli mi tako u Assembly Hall i krenuli raditi na dugo smisljanom caseu (citaj - krenuli smisljati case), kad ono - prilazi nam Ivan Jelen.
Mi: "Kako ti se cini nas case, Ivane Jelenu?"
Ivan Jelen: "A di su vam kriterij i argumenti?"
Mi: "WTF?"
Ivan Jelen: "Debatira se KP."
Mi:"Ali mi nikad nismo."
Ivan Jelen:"Heh heh heh."
Ostale novosti - debatira se impromptu debata na temu "Sex Education in Schools Benefits Young People", bilo je mjesta za spavanje, ali ne i za Hrvate i dva govornika ne znaju KP, a oboje su, vidi vraga, prvi govornici. Sudbina je u subotu imala PMS.
Pola sata i osamstodvadeset psovki ("Tristo-miljonov-kosmatih-medvedov!") kasnije, tim Croatia B jos uvijek ne zna kako je njihov argument povezan s kriterijem, ili kriterij s tezom, ali hrabro kroce u knjiznicu (koja je, btw, manja od zahoda - toliko o znanju i sranju) kako bi debatirali protiv odabrane vrste iz Srbije. O toj debati necu mnogo jer je se ne sjecam, a nemam niti biljeske jer smo flowchartove dobivene od suca nakon debate obredno spalili. Sve sto mi je ostalo je da su se glavni clashevi vodili oko toga gledaju li djeca ili ne pornjavu i cija je drzava bolja sto se zastite djece tice, sto je izrodilo brojne argumente tipa "Pa ocito je da su srpska djeca istraumatizirana pornjavom, pa pogle'te svog treceg govornika!" i "Ne znamo za vasu, ali nasa nacionalna TV emitira samo istinu i cinjenice." Vrhunac - srceparajuci izljev druge govornice ("Ulice nisu sigurne... Sve vristi seksom...") koji je izmamio suze svima, pa i mjeracu vremena.
To nas je izmorilo i fizicki i psihicki, pa smo krenuli na rucak. Ali - surprise, surprise - za Hrvate nema rucka! Hvalabogu, sluteci slovensko zlo, ponijeli smo gomilu hrvatske hrane ("domace je domace"), pa smo debatu no. 2 docekali nazderani k'o svinje. Argumente i kriterije smo pripremili pred drugom ekipom, misleci da nas ne razumiju, ali oni su bili Slovenci (Ono, fakat, hvala ti, Boze. Ne, stvarno. Hvala.) pa su sve culi i shvatili. No, ni to nas nije zaustavilo da ih pregazimo vodjeni novootkrivenim patriotizmom i mrznjom prema domacinima - njihovi argumenti o davanju 70 eura mjesecno za djecu sa alergijama nisu izdrzali Nikicine napade - "Ja sam alergicna, pa me nitko ne diskriminira!", vikala je. Ona, cini se, jos ne zna da joj se svi rugaju jer je alergicna. Pouka iz druge debate bila je - ako se netko zove George, ne smije postati sudac. Judge George jednostavno previse zvuci kao ime stripa na zadnjoj strani dnevnih novina.
Treci krug opet nas je suprotstavio Sloveniji (nimalo neobicno, jer se natjecalo cca. osamnaest slovenskih timova). Bili smo afirmacija, a pobjeda je bila neizbjezna nakon nevjerojatno savrsenog govora prvog govornika afirmacije - (citiram suca - slovenca, ofkors - "Vrlo dobro, bez ikakve zamjerke. 24 boda." Hmph.), srcedrapajuceg proljeva drugog govornika ("Ulice nisu sigurne... Sve vrvi diskriminacijom...") i 'energicnog' treceg govora ("Ja mislim da je negacija fakat, ono, retardirana u mozak.").
Slijedeci stope Sagitta (znate tko ste!), a i zbog sugar rusha koji smo dobili od slovenske presecerene kave i cudne mineralne s okusom ananasa (bljuuu), biljezili smo tijekom treceg govora negacije. Evo mojih biljezaka:
- The third speaker thanks everyone.
- she is honoured to finish this debate
- she thanks the Academy, mom, dad, and, of course, God
- she says she that America is shit in not-so-many words
- she thinks discrimination is bad
- she says (?)
- she doesn't understand several arguements and blames it on us
- she says blacks should be beaten. Respect!
- she has nice trousers
- she says "in the end" for the sixth time
- she says Nikica said laws are bad
- she has a problem with discrimination
- she has a problem with the simple past tense.
Vidljivo je da su nam Slovenci drogirali vodu, ali oni ne znaju da hrvatskom načinu debatiranja (tzv. "serem na tebe" taktika) droga pomaze.
Tim Croatia B zbog politickih namjestaljki slovenskog evil lobija koji nam se osvecuje zbog nase ocite superiornosti i ljepote, nije usao u finale, dok je tim Croatia A zamalo i uspio (ali nije, zbog prijenavedenih razloga), pa su u finalu debatirali Srbi (oni s pornjavom iz prve debate) i Rumunji (whatever). Pobijedili su potonji.Hrvatska reprezentacija je usred debate rezignirano oti�la na autobus i vratila se kuci na finale SSN Music Talentsa. Sad su razocarani jer nisu pobijedili niti Sasa niti Natalie (niti Keller - Slovenci su ocito imali prste u tome, ta pogledajte samo tu Ursku), no sve u svemu bilo je dobro. Turnir, mislim.
Inspirirana svime, rodila se ideja o hrvatskom internacionalnom turniru na obalama Piranskog zaljeva. Svi su pozvani na deset dana - osim Slovenaca, oni nek dodju samo na debatu, i to s vlastitom hranom. Vidimo se tamo!
Dario

No comments: