Wednesday, October 10, 2007

Kako iscitati konacni TAB 101

Dakle krenimo redom, znaci na prvih je sedam listova sedam tabova sedam turnira Lige. Taj je dio, vjerujem, self-explanatory. Ukoliko smatrate da nije, molim da prije ulaganja (konstruktivnih) primjedbi doticne najprije procitate. Stedi vrijeme.


Na osmom se listu nalazi tablica najboljih govornika Lige. Kriterij za uvrstavanje u tablicu bio je da je govornik na barem jednom od sest redovnih kola bio medu prvih pet govornika toga kola. Tako ce se u gornjem polju stupaca D, F, H, J, L, N svakog govornika nalaziti broj, pa broj u zagradi. Prvi broj oznacava redno mjesto toga govornika na tom kolu, a drugi broj ukupni broj govornika na kolu. Dakle, da bi se govornik nasao na tablici, prvi od ta dva broja u barem jednom stupcu mora biti manji od 6. Jednom kad je netko na tablici, gleda se i uspjeh u drugim kolima, i to prema prosjeku postignutih bodova po rundi (kako velicina turnira – broj rundi – ne bi utjecala na ocjenu samog govornika). Prosjeci sviju kola zbrajaju se, i dijele ukupnim brojem kola. To znaci da ce konacni broj biti to veci na sto je vise kola govornik sudjelovao, tj. ako je sudjelovao na npr. 4, zbroj prosjeka tih 4 se svejedno dijeli sa 6. IZUZETAK od toga pravila jest ako je govornik u nekom kolu sudjelovao kao sudac: to se kolo oduzima od 6. Dakle, ako je netko debatirao na 3 a sudio na 2 kola, zbroj prosjeka njegova 3 ne dijeli se sa 6 (broj ukupnih kola), nego sa 4 (6 minus 2 na kojima je sudio), sto rezultira vecim brojem na kraju. Cilj? Nagraditi dosljednost u pojavljivanju na turnirima, kao i sudenje, tj. postici da sudenje na turniru ne bude kocnicom govornickom priznanju.

Na devetom listu nalazi se sluzbeni ranking klubova u protekloj akademskoj godini prema broju skupljenih bodova na redovnim kolima Lige (stupac T). Tablica osim toga prikazuje i:
red 1 – redni broj kola; u zagradi: broj rundi u tom kolu
stupac A – ime kluba
stupci B, E, H, N, Q – broj bodova koje je klub skupio u toj rundi; u zagradi: broj timova s kojima je klub sudjelovao; ''polovicni'' brojevi oznacavaju mijesane timove (1 osoba = pola tima)
stupci C, F, I, L, O, R – prosjecan broj bodova po debati i po timu za klub (prosjecan tim kluba X u prosjecnoj je rundi turnira Y u prosjeku dobio Z bodova)
stupci D, G, J, M, P, S – broj timova doticnog kluba u finalu doticnog kola
stupac U zbraja broj pojavljivanja u finalima; ne uzima u obzir cinjenicu da su se neki finalni timovi ponavljali, tj. sudjelovanje tima X u finalu kola Y i kola Z broji se kao 2 itd.
stupac V – ukupan broj rundi svih timova doticnog kluba; npr. ako je klub poslao 3 tima na turnir s 3 runde, ukupno su oddebatirali 9 rundi itd.
stupac W – presjek i prosjek stupaca C, F, I, L, O, R; indicira ''kvalitetu'' pojedinog kluba (dok je stupac T indikator kvantitete).
Razlog da je kriterij poretka ove tablice ipak stupac T, a ne W jest inzistiranje na kontinuiranom sudjelovanju na turnirima umjesto uspjesnih, no rijetkih pojavljivanja. Medutim, oba su indikatora podjednako vazna za klub.

Na desetom se listu nalazi popis sviju koji su u protekloj akademskoj godini aktivno sudili na nekom od turnira Lige. Prazna (bijela) polja oznacena iksom znace da sudac na tom kolu nije sudjelovao; prazna ljubicasta polja znace da je osoba na tome kolu debatirala. Kriterij poretka ove tablice iskljucivo je aktivnost: 1 bod za svaku odsudenu debatu; 2 boda ako je sudac bio chair iste; 3 boda za sudenje finala; 4 za predsjedavanje finala. Karakter ovoga popisa iskljucivo je dokumentacijski.

Posljednji, jedanaesti, list sadrzi popis svih timova koji su se bili nasli u finalnim rundama nekog od redovnih kola Lige (ukupno 17 timova). Kriteriji poretka, prema vaznosti, su sljedeci:
  1. pobjeda u finalu (taj kriterij ispunjava ukupno 6 timova na vrhu popisa)
  2. broj pobjeda u finalu (u proslogodisnjem tabu zanemareno, posto nijedan tim nije pobijedio vise od jednom)
  3. ukupni broj bodova skupljen u finalima: 3 za pobjedu; 2 za drugo mjesto; 1 za trece; 0 za posljednje. (Npr. prvoplasirani tim ima jednu pobjedu, ali i 2 treca mjesta, dakle ukupno 5 bodova. Sedmoplasirani tim takoder ima 5 bodova iz 3 finala, no nalaze se tek na sedmom mjestu jer nijednom nisu pobijedili u finalu)
  4. prosjek timskih bodova u preliminarnim rundama doticnog kola (tj. jedan broj koji indicira poziciju tima na tabu tog kola; je li pobijedio u svim preliminarnim rundama ili je brejkao posljednji?)
  5. koliko je puta doticni tim sudjelovao na kolima Lige; ukoliko je sudjelovao na vise kola (makar ne u finalu), prioritizira ga se u odnosu na tim koji je sudjelovao na manje kola
  6. koliko je puta pojedinacni govornik tima sudjelovao na kolima Lige; ukoliko je sudjelovao na vise kola (makar ne u finalu), prioritizira ga se u odnosu na govornika tima koji je sudjelovao na manje kola
Poredak kriterija je kljucan; ''nizi'' se kriterij uposljava ako i samo ako nakon uposljavanja ''viseg'' kriterija jos uvijek postoje timovi izjednacenih pozicija.

1 comment:

Fran said...

uz rizik da ispadnem jako glup, a gdje naci taj tab?